Samler din strategi støv i et ringbind på hylden?

Jeg møder mange selvstændige der, når jeg spørger ind til deres skrevne forretnings strategi, siger noget á la

 

”Jeg lavede da noget til banken engang”

 

eller

 

”Nåh, strategi? Det har jeg liggende et eller andet sted”.

 

Kender du det?

 

De fleste af mine kunder synes ikke, at strategi er særligt nærværende eller operationelt håndterbart.

 

Jeg hører også tit, at strategi er ”business agtigt” og at strategi fastlåser en retning, således at det er svært at have friheder til, at sætte nysgerrigt ind, hvis andre veje til målet skulle melde sig.

 

Som soloselvstændige har vi som oftest ikke nogen at sparre med en operationel strategi om, så når vi har fået afdækket om vores ide holder vand, ender de fleste forretningsmæssige detaljer og visioner med at blive mellem ørerne på os – og vi prioriterer at gå i gang med at lancere vores ide. Vi giver den gas, fokuserer på at få kunder og på at vækste.

 

Med et væsentligt parameter for øje: At være en fri fugl uden for mange rammer!

 

I en årrække nedprioriterede jeg selv min egen operationelle forretningsstrategi, fordi jeg var bange for, at den ville begrænse mig og begrænse mine muligheder for at tage en forretningsmæssig detour, hvis det føltes godt i maven.

 

Jeg fandt via en udviklingsproces, at jeg var i gang med det modsatte: Netop at blive begrænset, fordi jeg ikke var skarp i mine valg i forhold til min forretning.

 

Jeg tog ikke lederskab og det endte med at begrænse mine udfoldelsesmuligheder big time.

 

Jeg blev i den tid en person, som blot tilpassede sig markedet og efterspørgslen. Og det ironiske var, at jeg faktisk slet ikke havde tid eller overskud til at gøre de kreative og udviklende ting, som jeg var bange for, at en operationel strategi ville begrænse mig i.

 

Jeg var ikke en fri fugl.

 

I den periode tog jeg faktisk ikke mit personlige selv som selvstændig alvorligt og jeg lod ”driften” tage over. Det fik konsekvenser. Både i forhold til min motivation for at være selvstændig, men også i forhold til min grundlæggende tilfredshedsfølelse.

 

Jeg knækkede koden, da jeg fandt ud af, at nøglen til at være en fri fugl IKKE er, at nedprioritere en strategistruktur. Nøglen er strategi!

 

Ikke kedelig, støvet, ringsbinds strategi, men personlig, eftertænksom, relevant, motiverende, målsættende strategi, der skaber flow i hverdagen og sikrer grundfølelsen i, at være på rette vej og rette hylde.

 

Jeg kunne se mine mål meget tydeligere og det gav oven i købet plads til at free style og gøre ting ”uden for skema”.

 

Så sidder du nu og tænker, at du har brug for at få styr på din forretning, få standardiseret nogle ting, for at kunne se den mere klart, så du kan komme til at lave mere af det, som du virkelig brænder for, har du her:

 

3 aspekter der er afgørende for, at du får succes med en operationel strategi, som etableret virksomhed.

 

  1. Strategien skal gøres vedrørende Du skal kunne flytte bjerge med din drivkraft! Det er altså ikke nok, at du kan se, at du på nuværende tidspunkt, har en god forretning og at du har få konkurrenter, stort marked, at du skal vækste en vis % del årligt, osv. Det er heller ikke nok, at du er passioneret for en masse forskellige ting og gerne vil en masse på den konto i relationen til din ide. Du skal vide PRÆCIS hvad det er, som du brænder for i relation til din forretning – og gøre din strategi vedrørende og skarp netop i forhold til dette
  2. Få styr på fundamentet, hvorpå strategien skal implementeres Er der faktorer i dit koncept, internt såvel som eksternt, der begrænser dine muligheder for at kunne implementere din strategi i din hverdag, så skal du sikre, at der bliver justeret og rettet til. Jo mere bevidst du er omkring dit fundament, jo nemmere er det, at justere status quo og implementere strategien
  3. Strategisk succes opstår ved vedholdenhed Arbejdet går først rigtigt i gang ved implementeringen. Det er afgørende, at du tager lederskab for implementeringen. En anden givende faktor vil være, at sikre din rejse via følgeskab i form af sparring fra ekstern side, som samtidig formår at vedholde din motivation, begejstring og klarhed, når ting bliver hårde for dig. Det er lidt ligesom at sætte sig et mål om, at få en sund krop. Det bliver altså lidt nemmere at komme i mål, med følgeskab af eksempelvis en personlig træner eller en ernæringsekspert.

 

Jeg håber at dette inspirerer dig, til at komme i gang med din egen og din forretnings udvikling, hvor der er plads til, at du får luft under vingerne og du opnår en følelse af, at være fri som fuglen.

 

MEN: Rom blev jo ikke bygget på en dag. Netop i en strategisk proces er det afgørende, at du tager dig tiden til at finde dine svar:

 

“Do you have the patience to wait until your mud settles and the water is clear?” – Lao Tzu

Jeg synes, at det er et meget sigende citat og jeg tænker ofte på det i relation til beslutninger om kursændringer eller finjusteringer af etablerede aktiviteter.

 

Tålmodighed er en dyd.

 

Synes du, at det lyder interessant og som noget for dig, men føler du, at det hele er lidt svært at få taget hul på, så er du velkommen til at kontakte mig for en afklarende snak omkring, hvordan du kunne tage det første skridt imod en udvikling, der sikrer din personlige og forretningsmæssige succes – også på sigt.

 

Jeg ønsker dig det bedste for dig og din virksomhed.

 

Kærlig hilsen Mette

 

Indlæg skrevet i

Efterlad en kommentar